To έργο IN2STEAM (Εμπνέοντας την Επόμενη Γενιά Κοριτσιών μέσω της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης STE(A)M στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) είναι ένα τριετές πρόγραμμα Erasmus+ KA201 το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την αξιοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων χωρίς φυλετικούς αποκλεισμούς, ενσωματώνοντας την προσέγγιση STE(A)M (εφαρμογή των αρχών της τέχνης και του σχεδιασμού στην επιστημονική εκπαίδευση), ειδικότερα για τα κορίτσια, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία στο πεδίο STEM. Το ακρωνύμιο “STEM” αναφέρεται στην Eπιστήμη, την Tεχνολογία, τη Mηχανική και τα Mαθηματικά, ενώ το Α περιλαμβάνει τις εικαστικές ή παραστατικές τέχνες που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την εκπαίδευση STEM. ![]() ![]() ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στις 30 Μαρτίου 2021, οι εταίροι του έργου συναντήθηκαν για την 4η διακρατική συνάντηση εταίρων με σκοπό την ανάλυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του διαδικτυακού προγράμματος εκπαιδευτικής κατάρτισης, το οποίο αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες σε μορφή ΑΕΠ (Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι). Το διαδικτυακό πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 110 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 6 χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Πολωνία), εκ των οποίων περίπου οι 80 ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Επιπλέον, η συμμετοχή του έργου στο δίκτυο SCIENTIX, προσέλκυσε ακόμη 32 εκπαιδευτικούς από χώρες εκτός της κοινοπραξίας του IN2STEAM και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Ισπανία, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη από την αναμενόμενη.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την προσέγγιση STE(A)M που βασίζεται στον συνδυασμό στοιχείων όπως η κριτική σκέψη, η σχεδιαστική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και προσεγγίσεων όπως τη Διερευνητική και την Προβληματοκεντρική μάθηση. Όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία διεπιστημονικών σχολικών αναλυτικών προγραμμάτων, μέσω της σύνδεσης των θετικών επιστημών με τις κοινωνικές επιστήμες, αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό αναλυτικό πρόγραμμα. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση των καλλιτεχνικών κλάδων στα αναλυτικά προγράμματα STE(A)M, όπου η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ της καλλιτεχνικής και της επιστημονικής δημιουργικότητας, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα που υπάρχει στην επιστημονική έρευνα και το αντίστροφο. Αποτελεί μια νέα διεπιστημονική διδακτική προσέγγιση όπου εμπλέκονται όλοι οι μαθητές/μαθήτριες, με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων κοριτσιών. Θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής κατάρτισης; Έχετε ακόμη χρόνο! ![]() ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι εταίροι εργάζονται για την ανάπτυξη του "IO3 – Ψηφιακό Εγχειρίδιο Δασκάλων (ΨΕΔ) με δραστηριότητες STE(A)M για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση", το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και σχέδια μαθήματος που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους. Κατά τη διάρκεια των πιλοτικών εφαρμογών από τον Σεπτέμβριο του 2021, συνολικά 18 γυναίκες εμπειρογνώμονες στον τομέα STE(A)M θα υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς και θα τους βοηθήσουν να οργανώσουν διαθεματικά εργαστήρια στο πλαίσιο του έργου IN2STE(A)M.
Οι δεξιότητες που θα αποκτήσουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/μαθήτριες θα αξιολογηθούν μέσω του μοντέλου αξιολόγησης "B.A.M - Behavioural Change Model (Μοντέλο Αλλαγής Συμπεριφοράς)", το οποίο θα επιτρέπει την παρακολούθηση αλλαγών στη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, καθώς και την καταγραφή του αντικτύπου που θα έχουν οι πιλοτικές εφαρμογές στη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στο πεδίο STEM. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας:
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα: Επικοινωνήστε με το n.bantela@eurotraining.gr Partners
Coordinator Palermo, Italy - www.cesie.org
CARDET
![]() ![]() Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
© IN2STEAM – Ref. n. 2019-1-IT02-KA201-063173
You have received this e-mail at [Email] because you are subscribed to CESIE newsletter. |